Zabíjí proteinové přípravky?

„Krásná modelka (†25) chtěla mít dokonalé tělo: Zabily ji proteinové koktejly“, zní titulek v Blesku z článku z 21.8.2017. „Ženská kulturistka zemřela na přílišné užívání proteinů.“, hlásá další z anglického magazínu Independent.

Jedná se samozřejmě o typický hon za senzací, který bulvár uměle vytváří, aby nalákal čtenáře. Pravděpodobně jste o tomto incidentu už slyšeli od vašich kamarádů nebo jste ho četli na Facebooku.

Jediná CNN alespoň uvedla věc na pravou míru, titulek zněl: „Žena, která tragicky zemřela, 25-ti letá Meegan Hefford, měla vzácnou genetickou poruchu.“ To je skutečný příběh.

Zde je vše, co o tomto tématu potřebujete vědět a co říká věda na vysoko-proteinovou dietu.

PMC*: Porucha, která vzala život lifterce

*porucha močovinového cyklu

Meegan Hefford trpěla poruchou, která se nazývá „porucha močovinového cyklu“. Je poměrně vzácné, aby člověk trpící PMC věděl, že tuto poruchu má. V jejím případě se zdá být jasné, že to nevěděla.

Abych jednoduše vysvětlil, o co se jedná. PMC je genetická porucha, která zahrnuje dysfunkci některých enzymů, které se podílejí na detoxifikaci dusíku – páteří proteinu – a použití amoniaku, aby nakonec vytvořil aminokyselinu arginin. To má za následek vznik amoniaku v těle a selhání produkce argininu.

V některých případech může člověk většinu života žít tak, aniž by věděl, že má genetickou vadu. Mohou se objevit příznaky jako obecná malátnost, nevolnost nebo duševní poruchy, ale přisuzují se něčemu jinému.

Obr1

Předpokládá se, že touto poruchou trpí 1 z 8000-44000 lidí, ale vědci naznačují, že těchto případů může být více. (1) Přibližně u polovina lidí je tato porucha zjištěna v dětství nebo dospívání a může být léčena kombinací nízko-proteinové diety a pomocí léků, které pomáhají tělo detoxifikovat od amoniaku, který by jinak vedl k záchvatům, trvalému neurologickému poškození nebo smrti.

Nejčastější spouštěče, které vedou k mimořádné události vyvolané PMC, patří infekce a závažné katabolické příhody jako je infekce nebo onemocnění, použití vysokých dávek kortikosteroidů, extrémní diety, chirurgie nebo extrémní fyzická aktivita. Příjem bílkovin, který zvyšuje koncentraci amoniaku v krvi o více než 25 umol/L nebo vede ke stálým koncentracím amoniaku v krvi vyšší než 100 umolPL, je dalším běžným spouštěčem. (2)

Existuje mnoho dalších příznaků extrémního PMC, z nichž většina je neurologická, a všechny jsou nepříjemné. Stačí říci, že genetické testy nebo jiné testy provedené lékařem jsou nejlepšími způsoby, jak zjistit, jestli máte daný stav - a pokud ano, pak pracujte s lékařem, abyste se léčili. Určitě problém neignorujte.

Takže je výživa s vysokým obsahem bílkovin bezpečná?

Pokud nemáte velmi specifický lékařský důvod, proč ne, tak ano, je to bezpečné. Všechny publikované důkazy silně naznačují, že bílkoviny a potraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou neuvěřitelně bezpečné, když jsou konzumovány zdravými jedinci bez známých onemocnění nebo poruch, které by způsobily, že by takovéto výrobky nebo strava byly riskantní. (3)

Nedávné přezkoumání například uvedlo, že „existuje málo důkazů, aby vysoký příjem bílkovin mohl být pro zdravého člověka nebezpečný. O dietě založené na vysokém množství proteinů kolují různé teorie, například, že by měla způsobovat slabé kosti. To je samozřejmě nesmysl, bylo prokázáno, že vyšší příjem proteinu je naopak přínosem pro mineralizaci a udržování kostní hmoty pro zdravého člověka. (4)

Obr2

Můj kolega a přítel, Dr. Jose Antonio z Nova Southeastern University, nedávno poskystl některé z nejpřesvědčivějších důkazů. Dr. Antonio a jeho tým nezaznamenali žádné negativní účinky na bezpečnost krve, jater nebo ledvin u jedinců, kteří silově trénovali a užívali zhruba 3-4,2 násobek doporučeného denního příjmu bílkovin po dobu jednoho roku. To je asi 1,76-2,34 gramů bílkovin na kilo tělesné hmotnosti za den oproti doporučené denní dávce, která je 0,55 gramů/kg tělesné hmotnosti (v US). (5)

Navzdory takovým důsledným důkazům na podporu výživy s vysokým obsahem bílkovin pro zdravé jedince stále přetrvávají falešné příběhy, kdy bulvár honí sledovanost na titulcích „příliš mnoho proteinu“. Proč se všude zmiňuje, že matka zemřelé našla „nádobu s proteinem“ a „přísný vysoko-proteinový dietní plán“, když všechny důkazy jasně potvrzují, že šlo o nediagnostikovanou genetickou poruchu, která vše způsobila?

Důvod je jednoduchý: rádoby dietáři a obvodní lékaři si zvyšují respekt mezi svými zákazníky/pacienty, většinou mají ale naprosto nedostatečné znalosti. Disciplinovaní, soustředění kulturisté a jejich „shaky, které pijí“, jsou výborné téma na vytvoření strašáka.

Rada na závěr: Nebojte se proteinu. Nebojte se fitness. Poznejte své tělo, spolupracujte s lékaři na potížích a vytrvale pokračujte za svým cílem.



Autor: Chris Lockwood, PhD, CSCS


Originální článek: https://www.bodybuilding.com/content/death-by-protein-nope-heres-the-truth.html


Zdroje:

(1) Nettesheim, S., Kölker, S., Karall, D., Häberle, J., Posset, R., Hoffmann, G. F., ... & Garbade, S. F. (2017). Incidence, disease onset and short-term outcome in urea cycle disorders–cross-border surveillance in Germany, Austria and Switzerland. Orphanet Journal of Rare Diseases, 12(1), 111.

(2) Lee, B., Diaz, G. A., Rhead, W., Lichter-Konecki, U., Feigenbaum, A., Berry, S. A., … Scharschmidt, B. F. (2015). Blood ammonia and glutamine as predictors of hyperammonemic crises in urea cycle disorder patients. Genetics in Medicine : Official Journal of the American College of Medical Genetics, 17(7), 561–568.

(3) Westerterp-Plantenga, M., Lemmens, S., & Westerterp, K. (2012). Dietary protein–its role in satiety, energetics, weight loss and health. British Journal of Nutrition, 108(S2), S105-S112.

(4) Cuenca-Sánchez, M., Navas-Carrillo, D., & Orenes-Piñero, E. (2015). Controversies surrounding high-protein diet intake: satiating effect and kidney and bone health. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 6(3), 260-266.

(5) Antonio, J., Ellerbroek, A., Silver, T., Vargas, L., & Peacock, C. (2016). The effects of a high protein diet on indices of health and body composition–a crossover trial in resistance-trained men. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 13(1), 3.

Nekompromisní kvalita pro nekompromisní výkon

Dokonalá symbióza

Precizně navržená receptura každého produktu zaručuje výbornou vstřebatelnost bez zbytečných plnidel.

Maximálně účinné látky

Na účinných látkách nešetříme! V našich produktech naleznete pouze maximum aktivních látek pro nejlepší výkon.

Nekompromisní kvalita

Drtivá většina produktů Czech Virus pochází z ČR a je testována na zakázané látky. Nespokojíme se s ničím jiným, než s top kvalitou na trhu se suplementy.

Náš virus, Váš úspěch

Všechny produkty jsou konzultovány se špičkovými atlety, kteří je každodenně používají. Nabízíme pouze prověřené produkty, které Vám pomohou k úspěchu.