Průřez novým, vylepšeným, syrovátkovým PURE ELITE CFM Proteinem

Je tomu již pár týdnů, co Czech Virus vylepšil jejich PURE ELITE CFM a tak není divu, že jsem se rozhodl, jej rozebrat v tomto článku. Nový protein je lepší zejména chutí, ale ve složení se objevila i nová probiotická kultura, o které si více povíme níže.
Jaký druh proteinu je PURE ELITE CFM ?
Jedná se samozřejmě o syrovátkový protein. Ten je vyroben ze syrovátky, která vzniká při procesu výroby sýra. Ze syrovátky se bílkoviny za použití různých technik čistí a separují, čímž vznikají různé koncentrace syrovátkových proteinů. Je to jeden z nejvíce rozšířených druhů proteinů a skoro každá firma, která vyrábí suplementy, má právě syrovátkový protein v nabídce. Není divu. Syrovátkový protein je výborně stravitelný, má spoustu zdravotních benefitů a hlavně má ze všech proteinů nejvyšší biologickou hodnotu (ta stanovuje, kolik tělesných bílkovin může být vytvořeno ze 100g bílkovin ve stravě).
Jaké druhy syrovátkových proteinů jsou v PURE ELITE CFM použity a jakým způsobem jsou zpracovány ?
Z názvu jde vidět, že je protein zpracováván moderní výrobní technologií CFM (Cross Flow Microfiltration – Mikrofiltrace skříženým tokem přes keramické filtry). V tomto proteinu jsou použity 2 druhy syrovátkové bílkoviny. Z 90% se jedná o syrovátkový koncentrát a z 10% o syrovátkový isolát.
CFM – Tento způsob zpracování nabízí nejvyšší kvalitu proteinů, při které jsou zachovány biologické frakce. Při tomto procesu oddělují bílkoviny ze syrovátky od denaturovaných bílkovin, tuku a laktózy. Tím vzniká protein v nejvyšší možné čistotě, vstřebatelnosti a využitelnosti. Metodou CFM jsou zpracovány oba dva druhy obsažených syrovátkových proteinů. Jak koncentrát, tak izolát.
Syrovátkový koncentrát – jedná se o základní typ, který je jeden z nejpoužívanější pro výrobu proteinových suplementů. Nevýhodou koncentrátu je, že obsahuje zbytky mléčného tuku a laktózy na úkor bílkovin, které v tomto případě dosahují maximálně 80%. V případě PURE ELITE CFM je to právě nejvyšších možných 80%.
Na druhou stranu má syrovátkový koncentrát spoustu benefitů pro zdraví, jelikož obsahuje více bioaktivních frakcí, než syrovátkový izolát. Dle mého názoru, se díky tomuto benefitu nedá říct, jestli je lepší koncentrát nebo izolát, jelikož záleží na tom, k čemu je protein určený a co od něj očekáváte. Protein PURE ELITE CFM je tvořen z 90% právě syrovátkovým koncentrátem.
Syrovátkový izolát – v PURE ELITE CFM zaujímá 10%, které tam jsou zejména kvůli tomu, aby se snížil v konečném produktu mléčný tuk a laktóza, kterou právě izolát neobsahuje. Tímto snížením tuku a laktózy se zrychlí vstřebávání tohoto proteinu o něco více, než kdyby byl protein tvořen pouze syrovátkovým koncentrátem (jak už nejspíš z textu vyplynulo)
Hlavní výhodou syrovátkového izolátu je, že neobsahuje mléčný tuk a laktózu. Tudíž množství bílkovin v izolátu dosahuje hodnoty 90%, což je o 10% více, než u syrovátkového koncentrátu. Nevýhodou je, že izolát neobsahuje tolik bioaktivních frakcí, jako koncentrát. Tudíž nemá takové zdravotní benefity, jako koncentrát.
Czech Virus se rozhodl, že hlavní složkou bude syrovátkový koncentrát se spoustou zdravotních benefitů díky obsahu bioaktivních frakcí. Je to však na úkor pomalejšího vstřebávání kvůli obsahu laktózy a mléčného tuku. PURE ELITE CFM obsahuje 77g bílkovin na 100g, přičemž kdyby byl tvořen z větší části izolátem a ne koncentrátem, byla by ta hodnota třeba o 10g vyšší, ale na druhou stranu bez takových zdravotních benefitů, jako má tento protein s použitím syrovátkového koncentrátu. Jelikož se Czech Virus snažil protein obohatit o další zdraví prospěšné složky (trávicí enzymy a probiotické kultury), myslím si, že je dobře, že použili v tomto produktu hlavně syrovátkový koncentrát a ne izolát. Pokud někdo vybírá protein (bohužel) jen podle množství bílkovin na 100g, tak je PURE ELITE CFM a další kvalitní proteiny na českém trhu v nevýhodě. Ten, kdo se zajímá o složení proteinů do větší hloubky, uzná, že je PURE ELITE CFM je v tomto případě chytře vymyšlený.
Co jsou bioaktivní frakce ?
Proteinové frakce mají jedinečné účinky na zdraví člověka. Jedná se o aminokyseliny, které jsou seskupeny do různých proteinových struktur a tím pádem mají i různé účinky. V následujícím výčtu si povíme, o které proteinové frakce se jedná, v jakém množství se vyskytují v Pure ELITE CFM a jaký benefit přináší:
- Beta-Lactoglobulin (50-60%) – v syrovátkovém proteinu jej nalezneme více jak 50%. Je schopný se vázat na vitamíny A, D a jiné živiny rozpustné v tucích, přičemž dokáže zlepšovat jejich absorbci. Beta-Lactoglobulin má antioxidační účinky, podporuje imunitu a přispívá k obraně zejména proti bakteriálním infekcím.
- Alpha-lactalbumin (15-20%) – podporuje neurologické funkce, spánek a napomáhá snižovat deprese. Je důležitý pro vývin kojenců a při růstu svalové hmoty.
- Glycomacropeptide (15-20%) – podporuje sytost u lidí, čímž je vhodný do dietních režimů
- Imunoglobuliny G,A (1-3%) – jsou obranou proti bakteriím a toxinům a dokáží aktivovat některé složky imunitního systému
- Bovine Serum Albumin (1-2%) – napomáhá udržovat stabilní pH krve
- Lactoferrin (0,1-0,5%) – chrání nás před bakteriálními a virovými infekcemi. Podporuje vázání železa a zdraví prospěšné bakterie. Zároveň působí proti rakovině.
Co dělá PURE ELITE CFM tak unikátním ?

Bylo již řečeno, že se snažili protein vytvořit tak, aby měl co nejvíc zdravotních benefitů. Jsou do něj tedy přidány probiotika LifeinU™ a komplex trávicích enzymů DigeZyme® na podporu vstřebávání a využitelnosti celého syrovátkového proteinu.
Probiotika LifeinU™ – jedná se o kulturu Lactobacillus Rhamnosus GG, která příznivě ovlivňuje zdraví střev a tím pádem celkové zdraví konzumenta. Užívání laktobacilů zlepšuje rovnováhu mezi špatnými, hnilobnými, bakteriemi a těmi dobrými. Samotný Lactobacillus Rhamnosus GG dokáže napomáhat hubnutí a udržování hmotnosti zejména u žen a používá se pro prevenci a léčbu gastrointestiálních infekcí.
Komplex trávicích enzymů DigeZyme® – jedná se o mix pěti enzymů, které napomáhají štěpení nutričních složek z potravy. Nejen bílkovin, jak byste možná někteří předpokládali, ale i sacharidů a tuků.
Konkrétně:
- Alfa-amyláza – štěpí škroby
- Proteáza – štěpí bílkoviny
- Lipáza – štěpí tuky
- Celuláza – štěpí celulózu
- Laktáza – štěpí laktózu
Enzymy jsou odolné vůči působení žaludečních šťáv, tudíž více enzymů znamená lepší využití právě zmiňovaných složek z potravy a samotného proteinu.
Příchutě
Asi poslední, nejméně důležitým faktorem, je chuť, která je oproti minulé verzi Pure Elite CFM hodně vylepšená. Původní příchutě mi vůbec nevadily a za největší výhodu jsem považoval zejména to, že jsem se jich nikdy nepřepil. Příchutě totiž nebyly nějak výrazné, ale mně velice chutnaly. Většině lidí samozřejmě nevýrazná chuť proteinu tolik nechutnala a Czech Virus se musel přizpůsobit zákazníkům a příchutě vylepšit.
Čokoládu jsem již vyzkoušel a je výborná. S původní verzí čokolády se nedá vůbec porovnat. Je tak akorát sladká a po měsíci užívání jsem se ji nepřepil. Kokos už mi přijde možná o něco víc sladší a myslím si, že užívat jej víc jak měsíc v kuse bych tak hravě nezvládl. Původní verze kokosu mi bohužel chutnala více, ale je to hlavně tím, že jsem si na ni hodně zvykl. Vanilku jsem zatím neochutnal, ale myslím si, že tam bude názor podobný, jako u kokosu.
Chuť je individuální faktor, takže jsem akorát sdělil svůj názor. Tenhle článek měl poukázat hlavně na benefity tohoto syrovátkového proteinu a nerozebírat příchuť do posledního puntíku. Já výběr proteinu na příchuti nikdy nestavím a hledím jen na složení, které je u Pure ELITE CFM, jakožto syrovátkového koncetrátu, výborné.
Autor: Roman Grigar (Instagram)
Web: www.tobefit.cz
Foto: Tere.fu