Proteiny – proč jsou tak důležité?

Proteiny – proč jsou tak důležité?

Bílkoviny jsou základní stavební částicí pro budování svalové hmoty. Můžete trénovat sebetvrději, dávat tělu dostatečný prostor pro regeneraci, čerpat energii z kvalitních sacharidových zdrojů, avšak nebude–li Váš jídelníček obsahovat dostatečné množství kvalitních bílkovin nemůže být Vaše snaha nikdy zúročena. Ptáte se proč? Bez kvalitních bílkovin nemá tělo z čeho novou svalovou hmotu stavět. Je to stejné, jako byste chtěli postavit dům bez cihel, kdy taky zřejmě zůstanete u základů.

Na každý kilogram tělesné hmotnosti je tedy potřeba příjmout alespoň 2 – 2,5 g bílkovin, což musí vést k tomu, že budete mít v jídelníčku dostatek masa, vejce, mléčné výrobky a další zdroje bohaté na bílkoivny. Na první pohled je tedy zřejmé, že mít dostatečný příjem kvalitních bílkovin z běžné stravy nebude nic snadného a v případě, že to nezvládáte, tak přichází na řadu proteinové suplementy, kterými můžete jidelníček obohatit.

Z výše uvedeného tedy jasně vyplývá, že kvalitní protein je naprostým základem a stane se tak i nejdůležitějším a nejužívanějším suplementem ve Vašem jídelníčku, právě proto byste měli být při jeho výběru opravdu obezřetní, abyste zvolili ten správný a pro Vás nejvhodnější.

Tím nejlepším zdrojem pro doplnění jídelníčku o bílkoviny jsou syrovátkové proteiny, které mají nejvyšší biologickou hodnotu, to známe, že její obsah esenciálních a neesenciálních aminokyselin je vyvážený z hlediska fyziologických potřeb člověka. Čím vyšší biologickou hodnotu protein má, tím lepší je jeho využití v proteosyntéze. Syrovátkové proteiny dělíme do třech skupin – koncentráty, izoláty, hydrolyzáty.




Biologická hodnota některých bílkovin

 

Syrovátková bílkovina

100

Vaječný bílek

95

Hovězí maso

91

Kasein

86

 


Neméně důležité je sledovat také metodu zpracování, kterou byl syrovátkový protein získan, jelikož tento faktor se nám také promítá výrazně nejen do ceny, ale především do kvality výsledného produktu a proto bychom měli volit zásadně proteiny zpracované metodou CFM (Cross Flow Microfiltration). Tato metoda dokáže nejlépe a nejšetrněji oddělit kvalitní syrovátkové bílkoviny od ostatních nežádoucích látek (mléčný tuk, laktóza, denaturovaná bílkovina). Jde o čistě fyzikální dělící metodu, při které nedochází k chemickým změnám syrovátkové bílkoviny. Keramické filtry se zkříženým tokem oddělí kvalitní syrovátkovou bílkovinu od celého proteinu se zachováním cenných primárních proteinových komponentů: Beta – lactoglobulin, Sérum albumin, Immunoglobulin, Glycomacropeptid, Lactoferin. Tento unikátní výrobní proces, je zárukou suroviny v nejvyšší možné čistotě, vstřebatelnosti a nutriční využitelnosti.



Syrovátkový koncentrát (WPC)

Prvním, řekněme základním typem je koncentrát, který je označován jako WPC – Whey Protein Concentrate. Jedná se o nejčastěji používanou surovinu pro výrobu proteinových suplementů a to hlavně proto, že se jedná o levnější surovinu pro výrobu. To však v žádném případě neznevažuje jejich kvalitu, pozitivní vliv na regeneraci, narůst síly i svalové hmoty a snadnou stravitelnost. Je to dáno především velikostí pórů membrán na filtrech, které jsou v případě koncentrátu mírně větší a nezískáváme proto obvykle protein vyšší koncetrace než 80%, obsahuje také zbytky tuků a laktózy. Nese to však i své nesporné výhody, jelikož právě díky tomu obsahují koncetráty větší množství vitamínů a minerálů.

Jedná se o zlatou střední cestu a nejlepší kompromis mezi cenou a kvalitou. Uživatelé také velice ocení univerzálnost použití koncentrátu, který lze použít jak po tréninků, tak také v případě potřeby na doplnění živin během dne.

Nejkvalitnější proteinové suplementy jsou navíc obohaceny o probiotika a prebiotika, které pozitivně ovlivňují zdravotní stav uživatele a pomáhají ke zlepšení imunity. A také komplex enzymů (Amyláza, Proteáza, Laktáza, Lipáza, Celuláza), které pomáhají s trávením. Navíc Laktáza pomáhá lidem s intolerancí laktózy a jejim rozložením na jednoduché cukry.

Proto se i koncentráty se zbytkovým obsahem laktózy stávají relativně bezpečnými a bezproblémovými doplňky pro jedince s problematičtějším trávením a snášením laktózy.



Syrovátkové izoláty (WPI)

O stupeň lepšími, nebo řekněme pokročilejšími jsou syrovátkové isoláty (WPI – Whey Protein Isolate), které mají vyšší obsah bílkovin a to až okolo 90%. Izoláty obsahují podstatně méně laktózy a tuků, což je způsobeno menšími póry membrán na filtrech než v případě koncentrátu. Vede to však také k tomu, že izoláty obsahují méně vitamínů a minerálů než koncentráty. Díky své čistotě a vysokému podílu bílkovin je vhodné užívat izolát po tréninku, ale také především v období diet a rýsovacích tréninků, kdy je vhodné uživat je díky velice nízkému podílů sacharidů, tuků a dobré stravitelnosti i během dne.



Syrovátkový hydrolyzát

Nejkvalitnějším a nejpokročilejším zástupcem syrovátkových proteinů je hydrolyzát, často označovaný jako HYDRO. Jedná se o enzymatické naštěpení dlouhého řetězce syrovátkových proteinů a ty jsou pak pro organismus lépe stravitelné. Tímto procesem vzniká směs poly-, oligo-, tri a dipeptidů, tedy větších a menších řetězců aminokyselin společně s malým podílem volných aminokyselin. Enzymaticky naštěpená bílkovina ve formě peptidů projde pak našim trávícím traktem rychleji, některé z nich navíc i bez přítomnosti enzymů. Jednoduše řečeno toto enzymatické štěpení pomáhá tělu přeskočit jeden krok a tím ulehčit vstřebání bílkovin a jejich rychlejšímu transportu do krve. I zde můžeme najít rozdíly a to především ve stupni hydrolýzy. Často se setkáme s názory, že čím vyšší stupeň hydrolýzy tím lépe, jelikož protein se tak stává lépe a rychleji stravitelným. Ovšem tohle tvrzení není zcela pravdivé a nejnovější studie tvrdí opak. Záleží však také na přístupu a informovanosti jedince, kdy s vyšším stupněm hydrolýzy musí pro maximální vstřebatelnost přizpůsobit dávkování proteinu tak, aby se stal maximálně vstřebatelným a využitelným. Mírnou nevýhodou je fakt, že pokud trvá hydrolýza dlouho (vysoký stupeň hydrolýzy), dochazí k mírné denaturaci a snížení podílu bioaktivních frakcí, hydrolýzou dojde k narušení původní struktury proteinu, čímž se ochuzujeme o přirozené anabolické působení produktu. Hydrolyzát je vhodný především do redukčních diet, závěrečných fází přípravy a jeho užívání obzvláště po náročném tréninku. Hydro dokáže po tréninku i bez příjmu sacharidu zvýšit produkci inzulinu, navrátit tak vypálený glykogen do svalů a nastartovat regenerační procesy vedoucí k růstu svalových buněk.

Na vysokou využitelnost hydrolyzovaného proteinu poukazuje i graf, kde jde vidět, že je vyšší než u izolátu i koncentrátu.

Graf proteiny


Závěr

Pojem doplňky výživy všeobecně nesmíme zaměňovat s náhradou běžné stravy. Jedná se pouze o jednu z variant, jak doplnit a obohatit náš jidelníček o kvalitní živiny a dopomoci tak tělu k maximální regeneraci, brzkému zotavení na další výkon, růstu svalové hmoty a zlepšení celkového fyzického stavu. Pokaždé když se však pro nějaký doplněk rozhodneme měli bychom si ujasnit především co od něj očekáváme. Proteiny jsou na samém začátku pomyslné pyramidy suplementů, avšak i zde platí, že musíme mít vyváženou a pestrou stravu a pouze o ně náš jidelníček obohatit tak, abychom maximalizovali naše úsíli pro dosažení stanoveného cíle. Podle finančních možností, praktičnosti využítí a také náročnosti daného uživatele je vhodné se rozhodovat, zda padne volba na koncentrát, izolát nebo hydrolyzát.  


Autor: Marian Bureš

Nekompromisní kvalita pro nekompromisní výkon

Dokonalá symbióza

Precizně navržená receptura každého produktu zaručuje výbornou vstřebatelnost bez zbytečných plnidel.

Maximálně účinné látky

Na účinných látkách nešetříme! V našich produktech naleznete pouze maximum aktivních látek pro nejlepší výkon.

Nekompromisní kvalita

Drtivá většina produktů Czech Virus pochází z ČR a je testována na zakázané látky. Nespokojíme se s ničím jiným, než s top kvalitou na trhu se suplementy.

Náš virus, Váš úspěch

Všechny produkty jsou konzultovány se špičkovými atlety, kteří je každodenně používají. Nabízíme pouze prověřené produkty, které Vám pomohou k úspěchu.